Ciepło to kuchnia, a kuchnia to… CUCINA. 10 lat wyjątkowej restauracji w City Parku

Ciepło to kuchnia, a kuchnia to… CUCINA. 10 lat wyjątkowej restauracji w City Parku

Szybki i smaczny lunch? A może przyjemny wieczór spędzony w gronie najbliższych przy muzyce na żywo? To doskonała kuchnia i przyjemna atmosfera sprawiają, że towarzyskie spotkania stają się dla nas jeszcze cenniejsze. Szczególnie, gdy restauracja to coś więcej niż tylko punkt na mapie – miejsce, do którego chce się wracać. Jedna z poznańskich restauracji już od 10 lat tworzy niepowtarzalny klimat w centrum historycznego, fortecznego obiektu. 10 lat – to piękny wynik, niekwestionowany sukces i spore wyzwanie.

88 Concept – blisko człowieka

Filozofia, architektura, produkt i aura, które bliskie są człowiekowi. Tak w dużym skrócie opisać można EightyEight Concept, który towarzyszy obiektom znajdującym się przy ul. Wyspiańskiego 26 w Poznaniu. Koncept postawiony na dwóch ósemkach to także promowanie działań eko i smart w budynkach, które poddawane były rewitalizacji – jak miało to miejsce chociażby w City Parku, kompleksie, którego częścią jest restauracja Cucina 88. W XIX wieku mury te stanowiły część zespołu koszarowego, w którym w okresie międzywojennym stacjonował m.in. 15. Pułk Ułanów Poznańskich. Pięknie zachowana cegła, drewniane stoły i krzesła, spotkanie tradycji z nowoczesnością, a przede wszystkim panująca wewnątrz serdeczna atmosfera – to wszystko najlepiej przeżyć na własnej skórze i zasmakować.

Z pasji do gastronomii

Pizza z pieca opalanego drewnem, sklep z winem, własna pracownia cukiernicza, a także zgrany zespół profesjonalistów – kucharzy, sommelierów i kelnerów, zaowocowały wyróżnieniem Cuciny 2 i 3 czapkami Gault & Millau. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie pasja Szefów Kuchni: Ernesta Jagodzińskiego, Dominika Narlocha oraz Artura Szwackiego. To właśnie Artur Szwacki do dziś kontynuuje kulinarne dzieło poprzedników.

„Bez względu na to, czy gotuję dla siebie, dla rodziny czy dla Gości restauracji, zawsze staram się patrzeć sercem pełnym inspiracji, które najczęściej czerpię z natury. Ta ma wiele do zaoferowania w zależności od pory roku. Będąc z nią w zgodzie i doprawiając proces gotowania nutą zaangażowania, można wyczarować wyjątkowe dania z regionalnych produktów, które dostępne są na wyciągnięcie ręki”

– mówi Artur Szwacki, szef kuchni Restauracji Cucina 88

Często rozwiązania z pozoru najprostsze, jak np. risotto, ale uzupełnione o składniki, które w danym sezonie królują na lokalnych bazarkach, stają się niezapomnianą, kulinarną ucztą.

Od 10 lat w gastronomicznym świecie

Jedyną pewną sytuacją na rynku gastronomicznym jest zmiana. Wszyscy doświadczyliśmy tego w ostatnich latach, gdy świat był pełen obaw o jutro.

„W ciągu ostatnich dziesięciu lat zespół Cuciny 88 stawiał czoła kolejnym wyzwaniom. To, jaki kierunek obrała Cucina 88 i jak to miejsce wygląda dzisiaj jest zasługą wielu osób. Myślę, że udało nam się sprostać wielu wyzwaniom, czego najlepszym dowodem dla restauracji jest widok od lat powracających do niej Gości. Chcemy, aby następne 10 lat były dla nas, jako zespołu oraz dla odwiedzających nas pasjonatów kuchni czasem, który spędzimy przy doskonałych kulinariach, w atmosferze pełnej ciepła i miłości do jedzenia”

– dodaje Marek Wróblewski, kierownik sali w Restauracji Cucina 88.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.